5 sfaturi practice privind optimizarea imaginilor de pe site-ul tău

Publicat pe Publicat în Blog

“O imagine valorează cât o mie de cuvinte” este un citat popular printre creatorii de conținut. Imaginile și ilustrațiile au jucat un rol important în transmiterea informației din cele mai vechi timpuri. Valoarea lor este cu atât mai mare acum, când pentru a-și atinge scopul un mesaj trebuie să fie atrăgător nu numai prin conținut, cât mai ales prin formă.

Optimizarea SEO (optimizarea pentru motoarele de căutare) merge mână în mână cu optimizarea pentru cititori. De aceea, astăzi vă vom prezenta cinci sfaturi practice privind folosirea imaginilor pe site-urile și blogurile dumneavoastră.

1.      Dimensiunea și rezoluția fotografiei

Pentru că vizitatorii site-ului dumneavoastră utilizează computere și device-uri cu rezoluții diferite, și au viteze de conectare la internet diferite, este foarte important să utilizați fotografii cu o rezoluție și dimensiune medie. Nu aruncați la întâmplare pe site un “cearșaf” cu rezoluția de 4000 x 5000 pixeli și dimensiunea de 12.4 MB. Aceasta va încetini viteza de încărcare a paginii dumneavoastră. Va rezulta un site care se mișcă greu, cu șanse reduse de a fi în topul motoarelor de căutare. Pentru cele mai bune rezultate, vă recomandăm să utilizați fotografii cu o rezoluție de 1366×768 pixeli și nu mai mari de 1 MB.

2.      Numele fotografiei

Un nume corect ales pentru o fotografie va aduce un bonus major asupra poziției pe care pagina o ocupă în motoarele de căutare. Nu neglijați acest detaliu!

Corect: cuvant_cheie.jpg, cuvantcheie2.png

Greșit: 1322131hgdf.jpg, das_dfdsewu284.png

3.      Alt tag

Tagul alt este una din cele mai importante resurse aflate la îndemâna noastră atunci când optimizăm o fotografie. Acesta este primul loc în care motoarele de căutare se “uită” pentru informații privind conținutul unei fotografii. Puteți folosi acest atribut pentru a descrie în câteva cuvinte conținutul imaginii. Exemplu: <img src=”apus_minunat.jpg” name=”apus minunat” alt=”apus de soare minunat la munte” />

4.      Stocarea imaginilor pe propriul server

Nimic nu arată mai rău atunci când navigăm pe internet decât o pagină creată cu ceva ani în urmă, unde fotografiile lipsesc, fiind înlocuite doar de pătrățele goale, care erau acum ceva timp populate cu fotografii. Chiar dacă stocarea fotografiilor pe server este trecută cu vederea de către mulți webmasteri, a avea fotografiile “în propria curte” te poate salva de multe probleme pe termen lung. E adevărat, uneori pare mai ușor să integrezi fotografii din surse externe, dar prezența fotografiilor pe propriul server ne asigură că imaginile vor rămâne mereu disponibile.

5.      Sursa fotografiei

Dacă folosești resursele puse la dispoziția publicului de către alți fotografi, și nu propriile tale creații, indicarea (cu link) a sursei imaginii va adăuga mai multă credibilitate și profesionalism atât în ochii cititorilor tăi, cât și a motoarelor de căutare. Nu-ți fie teamă să adaugi linkuri externe, ele nu vor reduce autoritatea site-ului tău. În schimb, vei primi “puncte-bonus” pentru că ai conectat site-ul tău cu alte pagini relevante.

Bonus: recomandările unui fotografDragos Asaftei 


O fotografie face cât o mie de cuvinte, am putea spune. Dar nu orice fotografie. E foarte important să ilustrezi fiecare articol cu câte o imagine, asta e cert. Dar e foarte important ca acea imagine să fie potrivită și expresivă într-un anumit context dat. Alege o imagine potrivită pentru textul pe care l-ai scris. Odată ce ai făcut asta gândește-te dacă o poți utiliza legal. Nu uita să menționezi niciodată sursa (asta dacă nu e fotografia ta) și, dacă e cazul, cere acordul în prealabil de utilizare a fotografiei. Dar o sursă menționată vă poate salva de multe situații neplăcute.

 

Apoi, fiți atenți la poziționarea imaginilor. E foarte important ca imaginile să fie poziționate după textul care le descrie, pentru că în această ordine e obișnuit ochiul/creierul uman să citească informațiile.

 Dacă ar fi să realizăm un clasament cu privire la cele mai importante criterii în alegerea unei fotografii/imagini pentru ilustrarea unui articol, ar fi următorul:

–          expresivitatea imaginii (fotografii simple, dar de impact – nu fotografii încărcate în care subiectul e greu de găsit și greu de corelat cu subiectul)

–          claritatea acesteia (e foarte important să alegeți imagini clare și plăcute ochiului)

–          rezoluția (suficientă pentru o afișare corectă pe majoritatea display-urilor, dar nu foarte mare pentru evitarea încărcării geroaie).

Sursa video: seo.cc

În concluzie, vrem doar să îți amintim că optimizarea pentru motoarele de căutare ia timp. Nu te aștepta la o explozie de trafic peste noapte doar ca rezultat al optimizării câtorva imagini pe site-ul tău. Dar sperăm că sfaturile prezentate mai sus vor fi de ajutor pentru o creștere sustenabilă a traficului pe site-ul tău. Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *