Marketingul de gherilă vs. emotional marketing

Publicat pe Publicat în Marketing Online

În ultima perioadă, atunci când vine vorba de strategii de marketing în mediul online şi nu numai, este evident că pentru a avea succes trebuie să ieşi cumva în evidenţă. Concurenţa este mare în aproape orice nişă se află produsul tău sau serviciile pe care le oferi, aşa că publicitatea are tendinţa să urmeze de obicei două abordări de care foarte multe companii se foloses: marketingul de gherilă şi emotional marketing.

Marketingul de gherilă nu este ceva nou, de fapt „părintele” acestui tip de marketing este considerat a fi Jay Conrad Levinson care a scris prima carte pe această temă, „Guerrilla Marketing” în 1984, iar de atunci a mai continuat cu multe altele. Marketingul de gherilă presupune să faci ceva şocant, să trezeşti interesul publicului pentru faptul în sine şi abia apoi pentru brand sau să oferi o promoţie ieşită din comun. De exemplu, să organizezi un flash-mob pe care să îl filmezi şi să îl postezi pe principalele reţele de socializare, iar dansatorii să poarte tricouri inscripţionate cu logo-ul firmei. Un video care ar avea potenţial pentru aşa ceva şi care a circulat în ultima perioadă pe internet este „Happy in Bucharest”, creaţia lui Virgil Nicolaescu, o variantă românească a trendului care a început să se răspândească în mai multe oraşe ale lumii. Practic, se ia modelul videoclipului original a lui Pharrell Williams, „Happy”, care presupune participarea unor oameni „obişnuiţi” ce dansează în cele mai ciudate locuri pe o piesă molipsitoare de altfel. Pentru că cine nu vrea să fie „happy”, nu?

Acest exemplu de video nu face parte dintr-o campanie în sine, ar putea fi eventual folosit într-o campanie de promovare a oraşului Bucureşti, dacă cineva s-ar gândi să îl includă, în schimb o campanie după toate tiparele marketingului de gherilă a fost cea demarată de trustul Media Pro pentru cel mai nou serial al lor, „O săptămână nebună”. Cam cu o lună înainte de premiera primului episod, a fost creată o pagină-fantomă pe Facebook a unui anume Alex Puică, numele personajului principal din serial. Alex Puică susţinea că vrea să strângă 100. 000 de like-uri pentru a-şi convinge viitorul socru că merită mâna fiicei sale. A fost de ajuns ca toate vedetele trustului să promoveze acest cont pe blogurile lor şi pe reţelele de socializare ca Alex Puică să ajungă viral şi ca oamenii să devină curioşi ce o fi cu acest Alex , cine e şi cine e aleasa lui şi chiar să empatizeze cu el. Marea dezvăluire a fost făcută după câteva săptămâni, atunci când Alex Puică s-a dovedit a fi actorul Paul Ipate, cel care deţinea rolul principal. Mulţi oameni s-au simţit păcăliţi de strategia de promovare, dar au fost destui cărora ideea li s-a părut amuzantă, iar serialul era deja pe buzele tuturor.

Dezavantajul unei asemenea strategii de marketing este că se încadrează perfect în zicala „ulciorul nu merge de multe ori la apă” şi nu poate fi aplicată de acelaşi brand prea des, pentru că riscă să îşi piardă credibilitatea. În cazul unui brand aflat la început, este chiar indicat să nu se aplice şi a doua oară.

De cealaltă parte, avem o strategie de marketing care are aceleaşi rezultate, adică toată lumea vorbeşte despre ea, însă fără eventualele conotaţii negative. Este vorba despre emotional marketing, adică acele cazuri în care un brand apelează la latura emoţională a consumatorului, produsul trecând în planul doi. Sunt deja celebre campaniile marilor branduri de frumuseţe Dove cu campania „Real Beauty”, Garnier cu campania „Take Care” sau Nivea “Because You’re Worth It”. Cel mai recent astfel de exemplu este spotul pentru campionatul Super Bowl al celor de la Budweiser, “Puppy Love”. Toată lumea mai că nu a vărsat o lacrimă văzând prietenia dintre un câine şi un căţel, având pe fundal o melodie de success cum e “Let Her Go” a celor de la Passengers.

Acest tip de campanii care apelează la sentimentele şi la emoţiile oamenilor au mare succes, însă presupun multă muncă. Conceptul trebuie să fie atât de bun, fără a cădea în penibil, şi cu care consumatorii să se identifice, încât presupune mult mai multe resurse creative şi financiare. În plus, odată ce ai intrat pe piaţă cu o astfel de promovare, ştacheta este ridicată foarte sus şi oamenii au anumite aşteptări de la tine. Marele avantaj este faptul că aceste campanii sunt şi memorabile, iar oamenii îşi aduc aminte de ele pe o perioadă mai îndelungată.

Aşadar, tu ce strategie alegi? Succesul rapid şi oarecum efemer al marketingului de gherilă sau succesul care se cunoaşte în timp al emotional marketing?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *